Hieronder ziet u referenties van een aantal bedrijven en ook de referenties van volwassenen die met een zakelijke- of een privé vraag een effectief traject voor weerbaarheid en persoonlijk leiderschap hebben doorlopen. Elke cliënt heeft zijn of haar eigen leerdoelen en elk leerdoel werkt door in een groepsdynamiek. Zo kan een bepaalde privé situatie doorwerken en van invloed zijn op het zakelijke resultaat, andersom kunnen zakelijke processen doorwerken in de privé situatie.

Weerbaarheid bestaat uit een aantal kwaliteiten. Weerbaarheid, sociale vaardigheid, communicatie (verbaal en non-verbaal), omgaan met emoties, anti-pesten zijn een aantal factoren die invloed hebben op de weerbaarheid van een persoon.

Voor zowel medewerkers als de verdieping voor de leidinggevende, de positie binnen een team, gedrag van klanten en collega’s begrijpen, samenwerken, omgaan met werkdruk, balans preventief en re-integratie bij burn-out, hoe te handelen bij een veranderende markt of een veranderende werkomgeving, etc. Weerbaarheid betekent dat jij met jouw proces aan de slag gaat, zodat jij jouw eigen kwaliteiten leert ontdekken en jouw eigen kracht versterkt en dit kunt toepassen in verschillende situaties.

Bovengenoemde is uiteraard ook van toepassing binnen de privé situatie. Jouw rol binnen een gezin of een vriendengroep is te vergelijken met jouw rol binnen een team van een bedrijf.

Leiderschapstraining i.c.m. weerbaarheidstraining

Mijn hulpvraag was om weerbaarder te worden in bepaalde zakelijke- en privé situaties. Zakelijk heb ik het bij de KLM goed op orde, met een functie met grote verantwoordelijkheid over en voor veel collega’s en passagiers. Toch wilde ik meer grip krijgen op die bepaalde situaties (zakelijk en privé) en mij weerbaarder op kunnen stellen.

Na één training voel ik mij een stuk vrijer, zowel zakelijk als privé en sta veel steviger in mijn schoenen. Ik merk het aan alles, op het werk, privé en zelfs mijn houding en het gevoel tijdens auto rijden.

Wat een resultaat na één training. Ik en coach Edwin van Rijswijk hebben na afloop van de 2e training besloten dat mijn doel behaald is.

‘Een leiderschapstraining bij Edwin betekent het vergaren en verkrijgen van nieuwe en verrassende inzichten vanuit het perspectief van de medewerker aan wie leiding wordt gegeven. Het is een 360-graden review binnen een beperkte scope en tijdspad zonder dat daar collega’s aan te pas komen.

Edwin werkt met een interactieve benadering en gebruikt onder andere vernieuwend digitaal lesmateriaal. Wat Edwin echter uniek maakt is zijn inbreng van sportvormen om leiderschapskwaliteiten te ervaren en te verbeteren. Edwin is een echte inspirator die verfrissend en buitengewoon waardevol voor mij is geweest.’

Leidinggevende bij Vereniging van Effectenbezitters VEB

Ik heb via mijn werkgever de training mogen volgen omdat ik in confrontaties het gevoel had dat ik communicatief niet sterk genoeg was en hierdoor toch emotioneel reageerde. Ik heb vooral geleerd dat ik ook mijn grenzen kan aangeven en hoe! Voorheen was ik eigenlijk altijd mijzelf in allerlei vreemde bochten aan het wringen om iedereen maar te behagen. Dit zorgde er bij mijzelf voor dat ik het gevoel kreeg dat ik steeds tekortschoot en mij ook niet veilig voelde.

Je zult voor jezelf moeten zorgen, dan kun je ook voor anderen klaar staan!

Wanneer iemand mij ergens op aanspreekt, dan niet gelijk in de verdediging hoef. Ik hoef niet meteen te reageren, maar ik mag hier later op terugkomen. Dat ik duidelijk moet zijn en wanneer de afspraken niet worden nagekomen ik dit in een gesprek met de betrokken persoon ga bespreken.

Ik ben niet veel meer bezig met wat anderen van mij vinden, hier kan ik toch geen invloed op uitoefenen.

Vooral ben ik blij met de rust die ik heb gekregen. Deze rust geeft mij extra ruimte en tijd om mij met positieve dingen en gedachten bezig te houden.

Ik ben Edwin dankbaar voor de handvatten en blijf daar dan ook zeker gebruik van maken!

Met vriendelijke groet,

Cindy

Weerbaarheid op de werkvloer

Edwin heeft een leerzame weerbaarheidstraining neergezet waardoor bij de deelnemers, groep van 70 personen, veel is los gemaakt. Door middel van inspirerende filmpjes nam hij ons mee en weet hij je daarmee al te raken. Edwin betrekt het publiek bij zijn verhaal, wat heel prettig is, zodat je lekker actief blijft. Hij heeft humor en dat maakt het soms gevoelige thema toch wat lichter voor mensen. Wat voor mij de meeste toegevoegde waarde had, waren de fysieke oefeningen. Je voelt letterlijk in je lijf wat het met je doet. Ik voelde me echt stralen als ik vertel over mijn droom en hoe dat er uit ziet over 5 jaar. Omdat je in groepjes fysieke opdrachten kreeg, maak je daardoor niet alleen verbinding met jezelf, maar ook met de ander.  Daar gebeurden mooie dingen! Ook hoorde en voelde je wat het bij mensen los maakt als je weerbaarheid bespreekbaar maakt.

Ga zo door Edwin, je bent een grote inspiratie! Ik ben blij en dankbaar dat ik jou heb ontmoet.

GEMEENTE GOUDA
Mark Moen: teamleider, problem manager ICT Gouwe-IJssel

Als teamleider zag ik bij één van mijn gewaardeerde teamleden een ontwikkelpunt. Op vakinhoudelijk bezit het teamlid op dit moment voldoende kennis echter kwam er in gesprekken en na observeren van de werkzaamheden een ontwikkelpunt naar voren. Het ontwikkelpunt betrof het meer zelfvertrouwen krijgen, het nee kunnen zeggen en het nog zelfverzekerder voor de dag kunnen komen bij direct klantcontact. Na hier kort mee aan de slag gegaan te zijn en gesprekken gevoerd te hebben met elkaar leek het mij verstandig om een professional te koppelen aan dit teamlid. Deze persoonsgerichte ontwikkeling heb ik uit handen gegeven aan Trots & Weerbaar. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft met mijn teamlid op een zeer prettige en professionele manier de gewenste vaardigheden versterkt en heeft mijn medewerker in zijn eigen kracht weten te zetten. Binnen enkele maanden heb ik mijn medewerker zien veranderen van een teamlid met weinig zelfvertrouwen tot een teamlid die zijn mannetje staat en de klanten met vertrouwen ontvangt en verder helpt.

Met deze nieuwe vaardigheden staat er een zelfverzekerde collega die vol gelooft in wat hij doet en de rug recht houdt in lastige situaties. Deze investering is van grote waarde voor mijn medewerker, voor het team en uiteindelijk voor de gemeente(n) waar wij voor werken. Naast de winst op het werk ervaar ik zelf dat het teamlid ook op sociaal vlak stappen heeft gezet en dat de training ook positief doorwerkt in de privé situatie. Het teamlid ervaart dit zelf ook als erg prettig en straalt dit ook uit binnen het team door niet alleen krachtig te kunnen spreken namens hem zelf maar ook voor het team opkomt in lastige situaties.
Tijdens het coaching traject heeft Edwin van Rijswijk ook tussentijds afgestemd met mij als teamleider (in overleg met het teamlid) omtrent de vorderingen. Hierdoor bleef ik (naast mijn eigen observatie en ervaringen rondom zijn ontwikkeling) op de hoogte van het verloop van het traject.

Bedankt voor de goede begeleiding!

Wij hebben de cursus als leerzaam en inspirerend ervaren. De oefeningen waren goed gedoseerd en het heeft ons inzichten gegeven in ons zelf en in elkaar. Jij hebt als cursusleider heel goed ingespeeld op onze vragen, onzekerheden en behoeftes. De dag heeft ons energie en inzichten gegeven, dus hartelijk dank daarvoor!

Graag tot ziens.

Vriendelijke groet,
Team Opleiding en Intervisie
Bevolkingsonderzoek Noord
Zwanny de Jong

Ik ben bij Edwin terecht gekomen omdat ik mij weer sterker wil voelen. Ik ging vaak conflicten uit de weg, liet mij vaak in een hoek wegzetten door anderen en had moeite met grenzen stellen. Vooral door verbaal sterke en dominante mensen liet ik mij compleet overdonderen. Ik weet heel goed waar dit vandaan komt en wat dit met mij doel, maar er echt verandering in aanbrengen lukt niet goed.

De eerste sessie bij Edwin heb ik door te doen mijn eigen kracht en woede kunnen voelen en vooral mogen uiten! Ik kon de woede oproepen, eruit laten en deze toch ook onder controle hebben. Wat een waanzinnig gevoel was dat! Na de eerste sessie in een soort roes naar huis gereden en later op de dag was ik echt doodmoe. De eerste dagen na de sessie mij super sterk gevoeld, daarna ook een aantal dagen precies het tegenovergestelde en toen langzaam een soort balans.

De tweede sessie ging over grenzen stellen en terug slaan. Mij niet meer in een hoek laten drijven en hierdoor de verdediging in hoeven gaan. Ik heb ook letterlijk ervaren hoe sterk ik kan zijn, zowel lichamelijk en geestelijk. Na de tweede sessie ben ik een enorme krachtige rust gaan voelen en mensen reageren ook anders op mij. Ze vinden mij veel meer ontspannen.

Ik ben bezig, met kleine en grote stappen, mijn eigen kracht te ervaren en mijn grenzen te stellen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik heb mij sinds lange tijd niet zo krachtig gevoeld en ben daardoor ook rust gaan voelen. RUST door KRACHT!

Ik ben er nog niet helemaal, maar het begin is er en dat is een sterk begin!

Dank je wel Edwin

Na ruim dertien jaar te hebben gewerkt voor dezelfde werkgever, ben ik vorig jaar van baan gewisseld. Ik kwam terecht in een team van mensen die al tientallen jaren met elkaar werkten. Ik merkte al snel dat ik ondersneeuwde en moeilijk mijn draai kon vinden. Ik moest weerbaarder worden. Na wat zoeken kwam ik terecht bij Trots en Weerbaar van Edwin van Rijswijk.

Samen met Edwin heb ik er aan gewerkt om mentaal steviger te worden. Door middel van fysieke oefeningen in combinatie met concrete gesprekjes is het heel goed gelukt om beter voor mezelf op te kunnen komen en mijn mening te geven. De manier van werken van Edwin sloot goed bij mijn behoefte aan. Daarnaast is Edwin een fijne kerel, die ik 100% vertrouw.

Dank je Edwin voor je hulp bij mijn speurtocht!

Medewerker van de gemeente Den Helder

Weerbaarheidstraining Volwassenen Henny

Dingen waar ik zowel in het werk als privé tegenaanloop zijn het geen grenzen stellen, vertrouwen en mensen dichtbij laten.

Na het intakegesprek met Edwin en het invullen van een vragenlijst wist ik niet goed wat te verwachten. In ieder geval niet zitten en praten, maar doen en ervaren. Aangekomen op de locatie, een mooie gymzaal, zag ik wat dingen klaarliggen/klaarstaan. Nog eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten, maar ik stond open voor wat ging komen.

De eerste oefening kwam aan op lichamelijke kracht. Het breekpunt dat ik niet verder kon, hierop gaf Edwin aan “dus lichamelijk teveel belasting geef je wel aan, maar geestelijke niet”?! Daar had hij me, als ik pijn voel, stop ik……maar voel ik het niet….ga ik dus door. Deze neem ik eigenlijk dagelijks mee, zowel in het werk als privé.

Daarna kwam het geblinddoekt lopen door de gymzaal op zijn stem en aanwijzingen. Hier ben ik van geschrokken, ik vertrouw dus niets en niemand. Schoorvoetend en proberen te spieken heb ik deze oefening gedaan. Ook hier ben ik dagelijks mee bezig. Probeer me ervan bewust te zijn dat ik kan vertrouwen op de mensen om mij heen. Is lastig, maar ik merk dat ik steeds meer en makkelijker loslaat.

Zowel in het werk en privé merk ik dat ik een hele grote emotionele cirkel om mij heen heb. Door een specifieke oefening tijdens de weerbaarheidstraining ben ik me daar nu extra van bewust, dat is in ieder geval al iets. Om voor mijzelf hierin toch meer te ontwikkelen heb ik besloten om een contactsport te gaan doen. Het zal iets van Kravmaga worden. Om zo te proberen, in overleg met de trainer, mijn grenzen te verleggen en meer open te staan.

Tussen de oefeningen door waren er gesprekken over hoe het een en ander werd ervaren en hoe het mij raakte. Al met al ben ik heel erg blij en dankbaar dat ik dit met Edwin heb mogen doen. De oefeningen waren allemaal zeer goed uitgekozen en hebben op mij nog steeds eigenlijk dagelijks effect. Bewustwording en er mee werken, soms niet makkelijk, maar weet ook dat dit niet over een nacht ijs kan.

Een dankbare en weerbaardere Henny

Diana 52 jaar Burn-out

Ik ben een vrouw van 52 jaar en normaal een levensgenieter. Nu helaas al maanden uitgeschakeld, opgebrand en alles behalve vrolijk en positief. Door een tip ben ik terecht gekomen bij Edwin van Rijswijk die, mensen via Trots en Weerbaar training, inzichten geeft en zelfvertrouwen vergroot. Nou het was een GOUDEN TIP!

Door zijn manier van coaching en je ook actief oefeningen te laten doen laat hij je op een prettige manier zien en voelen dat je negatieve gevoelens en gedachten om kan buigen naar positieve gevoelens en gedachten. Door mij weerbaar te maken heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggekregen en sta ik weer met beide benen positief en stevig op de grond. Ik ben weer trots op mijzelf en ben Edwin dankbaar voor de training. Deze training zou voor ieder mens goed zijn “voorkomen” is beter dan “genezen”.

Sociale vaardigheidstraining volwassenen

Mijn doel om aan de weerbaarheidstraining te beginnen was omdat ik wilde stoppen om te leven hoe andere mensen willen dat ik leef. Ik ook de durf en zelfvertrouwen zou vinden om gewoon met mensen een gezellig praatje te houden en dat ik niet in ga vullen wat andere mensen over mij denken, zoals “ze zullen mij wel stom vinden.” Ik voelde dat ik de behoefte had aan gezellig contact met mensen en moest hiervoor deze stap zetten.

Nu ik twee trainingen ervaren heb, heeft dit geresulteerd dat ik sinds de laatste training een aantal keer afgesproken heb met collega’s. Ik was eenmaal een collega gaan helpen met het schoonmaken van haar nieuwe woning en daarna gaven zei en haar vriendin zelf aan dat ze het wel leuk vonden om een keer wat samen te gaan doen. Ook heb ik van de week een andere collega bericht of ze wat wilde gaan doen met de kinderen. Iets wat ik altijd zo’n ding van maakte en altijd heel moeilijk en eng vond gaat nu gewoon zoveel makkelijker! Wel vind ik het nog heel spannend hoor en ben ik na zo’n afspraak nog steeds bang dat ze het niet leuk vinden en ben ik daar teveel mee bezig wat andere daar van vinden. Maar ben met dit als eerste stap al heel blij. Ook probeer ik op werk af en toe een rondje te lopen en even met andere mensen te kletsen.

Ook kreeg ik van mijn baas een voor mijn gevoel een wat minder aardig en onterecht berichtje en daar heb ik op een nette manier gewoon op gereageerd. Dat ik het jammer vond dat zij het zo zag maar dat het helemaal niet zo is zoals zij het ziet. Ik ben blij dat ik heb durven zeggen, dit is ook iets wat ik normaal niet had gedurfd.

Zoals je kunt lezen gaat alles zowel zakelijk als privé een heel stuk beter. Dit is waar ik mijn hele leven al behoefte aan had en naar op zoek was. Bedankt voor deze inzichten.

A (29 jaar)

Weerbaarheidstraining Volwassenen Jean

Ik raakte mijn baan kwijt omdat ik iets had aangekaart bij de vertrouwenspersoon. Hierdoor was mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen tot een dieptepunt gedaald. Ik kende Edwin van vroeger en wist dat hij trainingen gaf om o.a. weerbaarder te worden. Hij heeft mij handvatten en tools gegeven om wat sterker in mijn schoenen te staan en om minder over me heen te laten lopen. Ik heb hiervoor 6 trainingen gevolgd en het heeft me een heel eind op weg geholpen. De rest moet ik zelf doen maar dat gaat zeker lukken. Ik zou iedereen die trots en weerbaar wil zijn/worden aanraden om de training via hem te gaan volgen.

Jean

Weerbaarheid en Communicatie Jenny

Ik merkte dat ik steeds minder goed kon communiceren met mijn leidinggevende bij mijn huidige baan. Dit zat mij letterlijk en figuurlijk in de weg.
Bij Edwin heb ik geleerd dat ik nog steeds met mijn gevoelens in het verleden stond en daardoor blokkeerde bij situaties waar ik me geen raad mee wist. Door te laten inzien waar ik mijzelf plaatst in de maatschappij en welke gevolgen dit voor mij had, kon ik mijn situatie doorbreken. Loslaten van bepaalde nieuwe situaties is nog een dingetje, maar de acceptatie van het verleden en rust is er weer. Door op een rustige manier te kunnen uitleggen aan mijn leidinggevende waar de pijnplek zat, is onze werkrelatie met sprongen vooruit gegaan.
Dank je wel Edwin voor het luisterend oor, de tijd en energie die je naast de drie sessies in mij hebt geïnvesteerd en het nog steeds meedenkt om mijn persoonlijke ontwikkeling verder op weg te helpen.

Warme groet , Jenny

Jimmie 22 jaar

Dingen waar ik tegenaan liep zoals verwachtingen hebben van anderen zijn nu geen probleem meer! Ik merk dat ik een bepaalde rust heb kunnen vinden in ouder worden en over het algemeen nu merk ik dat het op de één of andere manier toch altijd wel goed komt. Eindelijk een hobbel overwonnen waar ik lang tegenop hikte.

De trainingen met Edwin, zijn voor mij van veel waarde geweest. In een periode waarin ik de weg kwijt was heeft Edwin door middel van de trainingen mij mezelf de juiste richting laten vinden. Naast dat ik nu beter weet wat ik wil in het leven sta ik daar ook een stuk zelfverzekerder in. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Dit komt deels door de tools die Edwin mij heeft aangereikt in de trainingen. Deze tools hebben er bij mij voor gezorgd dat ik beter dingen kan verwerken en er mee aan de slag kan gaan, zo kan ik nu nog steeds mezelf op emotioneel en mentaal gebied blijven ontwikkelen door de dingen die ik heb geleerd en gevoeld. Ik merk ook dat de ontwikkelingen die ik in mijn tijden met hem heb gemaakt heel erg helpen met mijn individualiteit behouden en achter mezelf staan.

Tot slot… mijn oude vriendin en ik, wij hebben elkaar weer gevonden en bewust de keus gemaakt het nog eens te proberen.

Voel je kracht en ontdek je kwaliteiten!