Hieronder ziet u referenties van een aantal bedrijven en ook de referenties van volwassenen die met een zakelijke- of een privé vraag een effectief traject voor weerbaarheid en persoonlijk leiderschap hebben doorlopen. Elke cliënt heeft zijn of haar eigen leerdoelen en elk leerdoel werkt door in een groepsdynamiek. Zo kan een bepaalde privé situatie doorwerken en van invloed zijn op het zakelijke resultaat, andersom kunnen zakelijke processen doorwerken in de privé situatie.

Weerbaarheid bestaat uit een aantal kwaliteiten. Weerbaarheid, sociale vaardigheid, communicatie (verbaal en non-verbaal), omgaan met emoties, anti-pesten zijn een aantal factoren die invloed hebben op de weerbaarheid van een persoon.

Voor zowel medewerkers als de verdieping voor de leidinggevende, de positie binnen een team, gedrag van klanten en collega’s begrijpen, samenwerken, omgaan met werkdruk, balans preventief en re-integratie bij burn-out, hoe te handelen bij een veranderende markt of een veranderende werkomgeving, etc. Weerbaarheid betekent dat jij met jouw proces aan de slag gaat, zodat jij jouw eigen kwaliteiten leert ontdekken en jouw eigen kracht versterkt en dit kunt toepassen in verschillende situaties.

Bovengenoemde is uiteraard ook van toepassing binnen de privé situatie. Jouw rol binnen een gezin of een vriendengroep is te vergelijken met jouw rol binnen een team van een bedrijf.

Leiderschapstraining i.c.m. weerbaarheidstraining

Mijn hulpvraag was om weerbaarder te worden in bepaalde zakelijke- en privé situaties. Zakelijk heb ik het bij de KLM goed op orde, met een functie met grote verantwoordelijkheid over en voor veel collega’s en passagiers. Toch wilde ik meer grip krijgen op die bepaalde situaties (zakelijk en privé) en mij weerbaarder op kunnen stellen.

Na één training voel ik mij een stuk vrijer, zowel zakelijk als privé en sta veel steviger in mijn schoenen. Ik merk het aan alles, op het werk, privé en zelfs mijn houding en het gevoel tijdens auto rijden.

Wat een resultaat na één training. Ik en coach Edwin van Rijswijk hebben na afloop van de 2e training besloten dat mijn doel behaald is.

‘Een leiderschapstraining bij Edwin betekent het vergaren en verkrijgen van nieuwe en verrassende inzichten vanuit het perspectief van de medewerker aan wie leiding wordt gegeven. Het is een 360-graden review binnen een beperkte scope en tijdspad zonder dat daar collega’s aan te pas komen.

Edwin werkt met een interactieve benadering en gebruikt onder andere vernieuwend digitaal lesmateriaal. Wat Edwin echter uniek maakt is zijn inbreng van sportvormen om leiderschapskwaliteiten te ervaren en te verbeteren. Edwin is een echte inspirator die verfrissend en buitengewoon waardevol voor mij is geweest.’

Leidinggevende bij Vereniging van Effectenbezitters VEB

Ik heb via mijn werkgever de training mogen volgen omdat ik in confrontaties het gevoel had dat ik communicatief niet sterk genoeg was en hierdoor toch emotioneel reageerde. Ik heb vooral geleerd dat ik ook mijn grenzen kan aangeven en hoe! Voorheen was ik eigenlijk altijd mijzelf in allerlei vreemde bochten aan het wringen om iedereen maar te behagen. Dit zorgde er bij mijzelf voor dat ik het gevoel kreeg dat ik steeds tekortschoot en mij ook niet veilig voelde.

Je zult voor jezelf moeten zorgen, dan kun je ook voor anderen klaar staan!

Wanneer iemand mij ergens op aanspreekt, dan niet gelijk in de verdediging hoef. Ik hoef niet meteen te reageren, maar ik mag hier later op terugkomen. Dat ik duidelijk moet zijn en wanneer de afspraken niet worden nagekomen ik dit in een gesprek met de betrokken persoon ga bespreken.

Ik ben niet veel meer bezig met wat anderen van mij vinden, hier kan ik toch geen invloed op uitoefenen.

Vooral ben ik blij met de rust die ik heb gekregen. Deze rust geeft mij extra ruimte en tijd om mij met positieve dingen en gedachten bezig te houden.

Ik ben Edwin dankbaar voor de handvatten en blijf daar dan ook zeker gebruik van maken!

Met vriendelijke groet,

Cindy

Weerbaarheid op de werkvloer

Edwin heeft een leerzame weerbaarheidstraining neergezet waardoor bij de deelnemers, groep van 70 personen, veel is los gemaakt. Door middel van inspirerende filmpjes nam hij ons mee en weet hij je daarmee al te raken. Edwin betrekt het publiek bij zijn verhaal, wat heel prettig is, zodat je lekker actief blijft. Hij heeft humor en dat maakt het soms gevoelige thema toch wat lichter voor mensen. Wat voor mij de meeste toegevoegde waarde had, waren de fysieke oefeningen. Je voelt letterlijk in je lijf wat het met je doet. Ik voelde me echt stralen als ik vertel over mijn droom en hoe dat er uit ziet over 5 jaar. Omdat je in groepjes fysieke opdrachten kreeg, maak je daardoor niet alleen verbinding met jezelf, maar ook met de ander.  Daar gebeurden mooie dingen! Ook hoorde en voelde je wat het bij mensen los maakt als je weerbaarheid bespreekbaar maakt.

Ga zo door Edwin, je bent een grote inspiratie! Ik ben blij en dankbaar dat ik jou heb ontmoet.

Mark Moen: teamleider, problem manager ICT Gouwe-IJssel

Als teamleider zag ik bij één van mijn gewaardeerde teamleden een ontwikkelpunt. Op vakinhoudelijk bezit het teamlid op dit moment voldoende kennis echter kwam er in gesprekken en na observeren van de werkzaamheden een ontwikkelpunt naar voren. Het ontwikkelpunt betrof het meer zelfvertrouwen krijgen, het nee kunnen zeggen en het nog zelfverzekerder voor de dag kunnen komen bij direct klantcontact. Na hier kort mee aan de slag gegaan te zijn en gesprekken gevoerd te hebben met elkaar leek het mij verstandig om een professional te koppelen aan dit teamlid. Deze persoonsgerichte ontwikkeling heb ik uit handen gegeven aan Trots & Weerbaar. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft met mijn teamlid op een zeer prettige en professionele manier de gewenste vaardigheden versterkt en heeft mijn medewerker in zijn eigen kracht weten te zetten. Binnen enkele maanden heb ik mijn medewerker zien veranderen van een teamlid met weinig zelfvertrouwen tot een teamlid die zijn mannetje staat en de klanten met vertrouwen ontvangt en verder helpt.

Met deze nieuwe vaardigheden staat er een zelfverzekerde collega die vol gelooft in wat hij doet en de rug recht houdt in lastige situaties. Deze investering is van grote waarde voor mijn medewerker, voor het team en uiteindelijk voor de gemeente(n) waar wij voor werken. Naast de winst op het werk ervaar ik zelf dat het teamlid ook op sociaal vlak stappen heeft gezet en dat de training ook positief doorwerkt in de privé situatie. Het teamlid ervaart dit zelf ook als erg prettig en straalt dit ook uit binnen het team door niet alleen krachtig te kunnen spreken namens hem zelf maar ook voor het team opkomt in lastige situaties.
Tijdens het coaching traject heeft Edwin van Rijswijk ook tussentijds afgestemd met mij als teamleider (in overleg met het teamlid) omtrent de vorderingen. Hierdoor bleef ik (naast mijn eigen observatie en ervaringen rondom zijn ontwikkeling) op de hoogte van het verloop van het traject.

Bedankt voor de goede begeleiding!

Celine (30), Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Zelfvertrouwen en conflicten. Iedereen herkent dat wel, dat jezelf tegen komt in een situatie waar je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Als dit één keer gebeurd.. oké prima, hebben we van geleerd. Maar, wat als dit vaker gebeurd? Dan word het best vervelend, met alle emoties die het met zich mee brengt. Het raakt je dieper en sneller dan je dacht. Ik was het gevoel van al die emoties erg zat en ik dacht hier moet ik wat mee..!

Via een bedrijfsmaatschappelijk hulpverlener kwam ik in contact met Edwin. Na de intake kon ik een week later al terecht, super fijn! Edwin vertelde mij dat 6 sessies voldoende waren, waarbij ik nog dacht ‘’zo weinig? Dat ga je niet redden!” Wat blijkt.. de 6 sessies waren zelfs ruim voldoende.

Door Edwin zijn rustige manier van informatie overbrengen maar ook adviezen en inzichten door praktijk oefeningen, afbeeldingen of filmpjes is ‘’het kwartje” snel gevallen. Edwin handelt bewust, met respect en op mijn tempo, iets waar ik veel waarde aan hecht.

Ik heb geleerd dat ik naar mijn buik mag luisteren en mijn gevoel mag volgen. Ook heb ik geleerd dat ik mijn grenzen mag aangeven en hoe ik dit het best doe. Bepaal je eigen tijd en ruimte. Daarnaast heb ik geleerd dat mijn introverte/hoogsensentieve ik, een kracht is en geen last. Dit heeft mij heel veel rust maar ook zelfvertrouwen gegeven. Ook heeft Edwin mij laten zien dat ik er mag zijn en dat ik een hele sterke vrouw van 30 jaar ben, iets wat ik eerder niet wilde geloven en/of zien.

Bedankt voor jou mooie inzichten Edwin!

Herken je dit? Bel Edwin!
Ik weet het de eerste stap is moeilijk en misschien ook wel eng, maar heb je de eerste stap eenmaal gezet, dan zullen de volgende vanzelf en veel gemakkelijker volgen!

Celine

Wij hebben de cursus als leerzaam en inspirerend ervaren. De oefeningen waren goed gedoseerd en het heeft ons inzichten gegeven in ons zelf en in elkaar. Jij hebt als cursusleider heel goed ingespeeld op onze vragen, onzekerheden en behoeftes. De dag heeft ons energie en inzichten gegeven, dus hartelijk dank daarvoor!

Graag tot ziens.

Vriendelijke groet,
Team Opleiding en Intervisie
Bevolkingsonderzoek Noord
Zwanny de Jong

Ik ben bij Edwin terecht gekomen omdat ik mij weer sterker wil voelen. Ik ging vaak conflicten uit de weg, liet mij vaak in een hoek wegzetten door anderen en had moeite met grenzen stellen. Vooral door verbaal sterke en dominante mensen liet ik mij compleet overdonderen. Ik weet heel goed waar dit vandaan komt en wat dit met mij doel, maar er echt verandering in aanbrengen lukt niet goed.

De eerste sessie bij Edwin heb ik door te doen mijn eigen kracht en woede kunnen voelen en vooral mogen uiten! Ik kon de woede oproepen, eruit laten en deze toch ook onder controle hebben. Wat een waanzinnig gevoel was dat! Na de eerste sessie in een soort roes naar huis gereden en later op de dag was ik echt doodmoe. De eerste dagen na de sessie mij super sterk gevoeld, daarna ook een aantal dagen precies het tegenovergestelde en toen langzaam een soort balans.

De tweede sessie ging over grenzen stellen en terug slaan. Mij niet meer in een hoek laten drijven en hierdoor de verdediging in hoeven gaan. Ik heb ook letterlijk ervaren hoe sterk ik kan zijn, zowel lichamelijk en geestelijk. Na de tweede sessie ben ik een enorme krachtige rust gaan voelen en mensen reageren ook anders op mij. Ze vinden mij veel meer ontspannen.

Ik ben bezig, met kleine en grote stappen, mijn eigen kracht te ervaren en mijn grenzen te stellen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik heb mij sinds lange tijd niet zo krachtig gevoeld en ben daardoor ook rust gaan voelen. RUST door KRACHT!

Ik ben er nog niet helemaal, maar het begin is er en dat is een sterk begin!

Dank je wel Edwin

Na ruim dertien jaar te hebben gewerkt voor dezelfde werkgever, ben ik vorig jaar van baan gewisseld. Ik kwam terecht in een team van mensen die al tientallen jaren met elkaar werkten. Ik merkte al snel dat ik ondersneeuwde en moeilijk mijn draai kon vinden. Ik moest weerbaarder worden. Na wat zoeken kwam ik terecht bij Trots en Weerbaar van Edwin van Rijswijk.

Samen met Edwin heb ik er aan gewerkt om mentaal steviger te worden. Door middel van fysieke oefeningen in combinatie met concrete gesprekjes is het heel goed gelukt om beter voor mezelf op te kunnen komen en mijn mening te geven. De manier van werken van Edwin sloot goed bij mijn behoefte aan. Daarnaast is Edwin een fijne kerel, die ik 100% vertrouw.

Dank je Edwin voor je hulp bij mijn speurtocht!

Medewerker van de gemeente Den Helder

Onze hulpvraag was er 1 waar iedereen denken we wel ervaring mee heeft, de mondige gast die het eigenlijk iets beter weet. Hier is duidelijk op ingespeeld met enkele oefeningen en een beetje theorie werd iedereen meegetrokken in het spel.

Nu is iedereen alerter op zijn eigen gedrag en dit weerkaats op de gast, beter hadden we niet kunnen wensen.

Dank je wel Edwin.

Mr. Cees Verbrugge, NIVRE-re Register-Expert Personenschade

Gedurende de weerbaarheidstraining bij Edwin van Rijswijk van Trots & Weerbaar, zijn onze letselschade-experts diverse inzichten bijgebracht hoe om te gaan met bepaalde situaties. Strategieën en patronen zijn doorgenomen waarbij eenieder zijn eigen gedachten of overtuigingen mocht hebben. Bewustwording over lichaamstaal en je eigen mindset vinden in gesprekken werd gecreëerd door diverse creatieve oefeningen waarbij zelfs nog sprake was van teambuilding. Onze experts leerden om (nog meer) vanuit de eigen kwaliteiten te handelen en dicht bij zichzelf te blijven. De training werd op een prettige wijze vormgegeven door Edwin wat niet los kan worden gezien van zijn humor. De humor werd bovendien effectief gekoppeld aan de oefeningen en de inzichten. Mooie bijvangst waren de PE-punten die door het NIVRE zijn toegekend.

Karin Neijssel – van der Pol, Leercoach Aafje

Edwin heeft in onze zorgorganisatie trainingen gegeven over Weerbaarheid op de werkvloer.
Nadat wij onze organisatorische doelen kenbaar hadden gemaakt, heeft Edwin hier een passend programma op gemaakt. De verwachtingen van de medewerkers was dat het een les zou zijn over technieken van zelfverdediging en waren positief verrast dat het vooral ging om een stukje preventie, je eigen grenzen aangeven, voor jezelf zorgen. Al met al hebben we inspirerende bijeenkomsten gehad, waarin we met meer (zelf)kennis, begrip voor elkaar en een rugzakje tools, de deur uit gingen. Bedankt voor de prettige samenwerking.

Gerdien de Vries, Praktijkbegeleider Norschoten

Dag Edwin, hierbij de recensie n.a.v. de training die jij ons gegeven hebt.

We hebben met elkaar een leuke, leerzame dag gehad! Een dag met een:

• Positieve insteek

• Fijne no-nonsense trainer met humor die zijn eigen ervaringen deelde om het verhaal kracht bij te zetten.

• Zorgvuldigheid met het doen van de oefeningen: niemand hoefde over een grens te gaan maar deze werd wel gezocht. 

De training was leuk, afwisselend, interactief. Sommige opdrachten waren heel eenvoudig en zetten tegelijk aan tot nadenken en om je bewust te worden.

We gingen met nieuwe energie naar huis en vooral ‘de 50% kans op ja’ is blijven hangen ☺

Annemarie, coach en hulphondentrainster

EMDR behandeling

Regelmatig werd ik, mede door het werk wat ik doe (hulphonden trainen en o.a. begeleiden van mensen die de hulphond nodig hebben) geconfronteerd met een onverwerkt stuk uit het verleden. Manipuleren en dreigen heeft bij mij in het verleden toch een onbewuste en bewuste lading opgeworpen dat dit tot op heden invloed had op het herkenning en aangeven van mijn grenzen. Het blokkeren op deze thema’s ging mij in de weg staan. Ik besloot dat dit aangepakt moest worden en heb contact opgenomen met Edwin van Rijswijk en verzocht hem EMDR in te zetten.

De voorafgaande intakevragen deden al behoorlijk wat stof opwaaien. En lieten me bewust kijken naar wat ik zoal had weggestopt. Tijdens het gesprek wat we hadden voor de sessie liet Edwin me heel bewust zoeken naar welke gebeurtenis ik precies wilde onderzoeken. Ik begon verkrampt en intens verdrietig (met niet zelden ingeslikt verdriet) aan de sessie. Ga er maar aan staan. Bewust “dat” opzoeken waar jij toch echt een bunker om hebt gebouwd. Zorgvuldig en integer liet Edwin me een aantal keer naar de gebeurtenis gaan en daar waar ik eerst het gevoel had erin te stikken kon ik het steeds kleiner maken en mijzelf steeds meer duidelijk maken dat “ik er mag zijn!” Het werd lichter in mij. Lichter in mijn altijd gespannen houding, ik voelde mij letterlijk ontspannen op veel plaatsen. Nadat de emotie een hele andere lading had gekregen ging Edwin mijn positieve krachtige ik versterken. Dit deed hij door al mijn zintuigen hierbij te gebruiken. De manier waarop hij het deed was echt wonderbaarlijk. Naar mijn beleving kon zo het nieuwe lichte gevoel heel mooi zijn plek innemen.

Na deze sessie hebben wij nog een herhaal sessie gehad om te toetsen of het gehele gevoel nog oké was. En dat was inderdaad nog oké. Deze tweede sessie heeft Edwin zorgvuldig kunnen benutten met een aantal effectieve weerbaarheidsoefeningen waarbij ik door te doen (fysieke oefeningen) letterlijk kon ervaren waardoor mijn oude patroon bewust blootgelegd werden en zij mij tegelijkertijd mijn huidige nieuwe kracht nog meer versterkte.

Ik ben nu een aantal weken verder en kan ik alleen maar zeggen dat het me heel veel gebracht heeft. Mijn grenzen herken ik veel eerder en stel ze ook makkelijk. Het blijft oefenen. Iets wat je 35 jaar eigen hebt gemaakt is niet vanzelfsprekend uit je systeem maar ik herken het nu. Ik ben veel meer ontspannen en ervaar nog steeds meer ruimte en lichtheid in mijn hele zijn. Ik kan nu zijn en doen wat ik het liefst doe. Zonder mezelf daarin te verliezen.

Ik ben Edwin heel dankbaar voor zijn nauwkeurigheid en doortastendheid. Ik zou iedereen adviseren zijn/haar blokkades vanuit het verleden samen met Edwin onder de loep te nemen. Ik gun eenieder een licht en ontspannen gevoel.

Dank je.

Annemarie

HR medewerker Persoonlijk Leiderschapstraject

Het trots en weerbaar persoonlijk leiderschapstraject bij Edwin heeft mijn leven zowel zakelijk als privé verrijkt. Als HR-professional heeft het mijn vaardigheden aangescherpt, wat zich vertaalt in betere resultaten en trouw blijven aan eigen behoeftes. Op persoonlijk vlak heeft het mijn veerkracht vergroot en mijn zelfbewustzijn verdiept. Edwin voelt heel goed aan waar belemmeringen en uitdagingen zitten en geeft je de tools om hiermee om te gaan. De geboden inzichten en tools zijn onschatbaar gebleken voor het omgaan met uitdagingen en het nastreven van doelen. Dit traject is een waardevolle investering met blijvende impact.

Bedankt Edwin!

Marjo

Weerbaarheidstraining Volwassenen Henny

Dingen waar ik zowel in het werk als privé tegenaanloop zijn het geen grenzen stellen, vertrouwen en mensen dichtbij laten.

Na het intakegesprek met Edwin en het invullen van een vragenlijst wist ik niet goed wat te verwachten. In ieder geval niet zitten en praten, maar doen en ervaren. Aangekomen op de locatie, een mooie gymzaal, zag ik wat dingen klaarliggen/klaarstaan. Nog eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten, maar ik stond open voor wat ging komen.

De eerste oefening kwam aan op lichamelijke kracht. Het breekpunt dat ik niet verder kon, hierop gaf Edwin aan “dus lichamelijk teveel belasting geef je wel aan, maar geestelijke niet”?! Daar had hij me, als ik pijn voel, stop ik……maar voel ik het niet….ga ik dus door. Deze neem ik eigenlijk dagelijks mee, zowel in het werk als privé.

Daarna kwam het geblinddoekt lopen door de gymzaal op zijn stem en aanwijzingen. Hier ben ik van geschrokken, ik vertrouw dus niets en niemand. Schoorvoetend en proberen te spieken heb ik deze oefening gedaan. Ook hier ben ik dagelijks mee bezig. Probeer me ervan bewust te zijn dat ik kan vertrouwen op de mensen om mij heen. Is lastig, maar ik merk dat ik steeds meer en makkelijker loslaat.

Zowel in het werk en privé merk ik dat ik een hele grote emotionele cirkel om mij heen heb. Door een specifieke oefening tijdens de weerbaarheidstraining ben ik me daar nu extra van bewust, dat is in ieder geval al iets. Om voor mijzelf hierin toch meer te ontwikkelen heb ik besloten om een contactsport te gaan doen. Het zal iets van Kravmaga worden. Om zo te proberen, in overleg met de trainer, mijn grenzen te verleggen en meer open te staan.

Tussen de oefeningen door waren er gesprekken over hoe het een en ander werd ervaren en hoe het mij raakte. Al met al ben ik heel erg blij en dankbaar dat ik dit met Edwin heb mogen doen. De oefeningen waren allemaal zeer goed uitgekozen en hebben op mij nog steeds eigenlijk dagelijks effect. Bewustwording en er mee werken, soms niet makkelijk, maar weet ook dat dit niet over een nacht ijs kan.

Een dankbare en weerbaardere Henny

Diana 52 jaar Burn-out

Ik ben een vrouw van 52 jaar en normaal een levensgenieter. Nu helaas al maanden uitgeschakeld, opgebrand en alles behalve vrolijk en positief. Door een tip ben ik terecht gekomen bij Edwin van Rijswijk die, mensen via Trots en Weerbaar training, inzichten geeft en zelfvertrouwen vergroot. Nou het was een GOUDEN TIP!

Door zijn manier van coaching en je ook actief oefeningen te laten doen laat hij je op een prettige manier zien en voelen dat je negatieve gevoelens en gedachten om kan buigen naar positieve gevoelens en gedachten. Door mij weerbaar te maken heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggekregen en sta ik weer met beide benen positief en stevig op de grond. Ik ben weer trots op mijzelf en ben Edwin dankbaar voor de training. Deze training zou voor ieder mens goed zijn “voorkomen” is beter dan “genezen”.

Nila (21) lichamelijk en psychisch geweld

Eind 2020 ben ik met mijn zus het huis uitgegaan. Ik heb de touwen van mijn ouders zelf doorgeknipt. Ik wilde zelfstandig zijn en niet meer onderhevig zijn van het lichamelijke en psychische geweld van mijn ouders. Dat lukte door een eigen woonplek en uiteindelijk de behandelingen bij de GGZ.

Toen ik 2021 steeds meer aan mijzelf begon te werken, vond ik dat het goed is om te leren grenzen aan te geven. Via een maatschappelijke werkster kreeg ik de gegevens van Edwin van Rijswijk. Na het invullen van een vragenlijst, kreeg ik al snel weerbaarheidstrainingen. Ik ontdekte dat ik in een bevriesmodus zat en wilde daaruit. Via een aantal oefeningen tijdens mijn trainingen leerde ik geleidelijk de angstige patronen te doorbreken. Ik kwam erachter dat de patronen kwamen uit wat er vroeger speelde. Ik kan nu ook nieuwe gedachten creëren die met het ´nu´ te maken hebben. Ook heb ik geleerd om ´stop´ te zeggen. Het waren zeker leerzame lessen. Ondanks het benarde verleden waarin ik jarenlang onderhevig was geweest aan het geweld van mijn ouders, heb ik nu de kracht om mijn eigen lot en toekomst te bepalen en ik mag en kan nu mijn grenzen stellen. 

ONDER HET MOM VAN VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN VOEL IK MIJ VERPLICHT OM DE VOLGENDE TIP TE GEVEN.
Bij vermoeden of waarnemen van huiselijk geweld neem contact op met:
https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/
Bij acuut gevaar bel 112

A (29 jaar) Sociale vaardigheidstraining volwassenen

Mijn doel om aan de weerbaarheidstraining te beginnen was omdat ik wilde stoppen om te leven hoe andere mensen willen dat ik leef. Ik ook de durf en zelfvertrouwen zou vinden om gewoon met mensen een gezellig praatje te houden en dat ik niet in ga vullen wat andere mensen over mij denken, zoals “ze zullen mij wel stom vinden.” Ik voelde dat ik de behoefte had aan gezellig contact met mensen en moest hiervoor deze stap zetten.

Nu ik twee trainingen ervaren heb, heeft dit geresulteerd dat ik sinds de laatste training een aantal keer afgesproken heb met collega’s. Ik was eenmaal een collega gaan helpen met het schoonmaken van haar nieuwe woning en daarna gaven zei en haar vriendin zelf aan dat ze het wel leuk vonden om een keer wat samen te gaan doen. Ook heb ik van de week een andere collega bericht of ze wat wilde gaan doen met de kinderen. Iets wat ik altijd zo’n ding van maakte en altijd heel moeilijk en eng vond gaat nu gewoon zoveel makkelijker! Wel vind ik het nog heel spannend hoor en ben ik na zo’n afspraak nog steeds bang dat ze het niet leuk vinden en ben ik daar teveel mee bezig wat andere daar van vinden. Maar ben met dit als eerste stap al heel blij. Ook probeer ik op werk af en toe een rondje te lopen en even met andere mensen te kletsen.

Ook kreeg ik van mijn baas een voor mijn gevoel een wat minder aardig en onterecht berichtje en daar heb ik op een nette manier gewoon op gereageerd. Dat ik het jammer vond dat zij het zo zag maar dat het helemaal niet zo is zoals zij het ziet. Ik ben blij dat ik heb durven zeggen, dit is ook iets wat ik normaal niet had gedurfd.

Zoals je kunt lezen gaat alles zowel zakelijk als privé een heel stuk beter. Dit is waar ik mijn hele leven al behoefte aan had en naar op zoek was. Bedankt voor deze inzichten.

A (29 jaar)

Weerbaarheidstraining Volwassenen Jean

Ik raakte mijn baan kwijt omdat ik iets had aangekaart bij de vertrouwenspersoon. Hierdoor was mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen tot een dieptepunt gedaald. Ik kende Edwin van vroeger en wist dat hij trainingen gaf om o.a. weerbaarder te worden. Hij heeft mij handvatten en tools gegeven om wat sterker in mijn schoenen te staan en om minder over me heen te laten lopen. Ik heb hiervoor 6 trainingen gevolgd en het heeft me een heel eind op weg geholpen. De rest moet ik zelf doen maar dat gaat zeker lukken. Ik zou iedereen die trots en weerbaar wil zijn/worden aanraden om de training via hem te gaan volgen.

Jean

Grenzen bewaken/weerbaarheid, Bonnie werkzaam bij de GGZ

‘Een aantal maanden geleden was ik op een punt in mijn leven waarbij ik merkte dat ik zo erg over mijn eigen grens heen was gegaan betreft het toelaten van het gedrag van anderen, dat ik besloot hulp te zoeken in het versterken van mijn weerbaarheid. Dit bleek echter lastiger dan gedacht, aangezien veel weerbaarheidstrainingen zijn gericht op jonge kinderen en niet op (jong) volwassenen. Gelukkig kwam ik toen terecht op trots en weerbaar, waarbij de beschrijving precies dat omschreef wat ik zocht. Het gaat bij Edwin zijn training namelijk niet alleen om het praten over waar je tegen aanloopt, maar ook over het voelen en ervaren tijdens de training waar je tegen aanloopt en dit op dezelfde wijze actief om te zetten naar een positief iets. Onbewuste patronen werden kenbaar gemaakt (waarbij hij snel de vinger op de juiste plek weet te leggen) en ik begon al snel resultaat te merken. Waar ik hier eerst bewust mee aan de slag moest in het dagelijks leven, werd dit al snel omgezet naar een nieuw en beter onbewust gedragspatroon. Na drie maanden en drie sessies merkte ik al dat ik beter voor mijzelf kan kiezen en gelukkiger ben met mijzelf, wat mijn omgeving op zijn beurt ook weer opmerkt. De laatste vierde sessie was er één waarbij ik een onbewust stukje uit het verleden kon afsluiten, waarvan ik zelf niet wist dat dit nodig was. Het was een mooie afsluiting van mijn traject waarbij ik dankbaar ben dat ik terecht ben gekomen bij Edwin, gezien hij iets doet wat niemand anders doet: het actief ervaren wat er fout gaat, en het actief aanpakken daarvan (waarbij je soms ook door een persoonlijke grens zal heen moeten, die je normaal juist vermijdt). Ik raad het iedereen aan die meer voor zichzelf wilt leren kiezen.’

Weerbaarheid en Communicatie Jenny

Ik merkte dat ik steeds minder goed kon communiceren met mijn leidinggevende bij mijn huidige baan. Dit zat mij letterlijk en figuurlijk in de weg.
Bij Edwin heb ik geleerd dat ik nog steeds met mijn gevoelens in het verleden stond en daardoor blokkeerde bij situaties waar ik me geen raad mee wist. Door te laten inzien waar ik mijzelf plaatst in de maatschappij en welke gevolgen dit voor mij had, kon ik mijn situatie doorbreken. Loslaten van bepaalde nieuwe situaties is nog een dingetje, maar de acceptatie van het verleden en rust is er weer. Door op een rustige manier te kunnen uitleggen aan mijn leidinggevende waar de pijnplek zat, is onze werkrelatie met sprongen vooruit gegaan.
Dank je wel Edwin voor het luisterend oor, de tijd en energie die je naast de drie sessies in mij hebt geïnvesteerd en het nog steeds meedenkt om mijn persoonlijke ontwikkeling verder op weg te helpen.

Warme groet , Jenny

Jimmie 22 jaar

Dingen waar ik tegenaan liep zoals verwachtingen hebben van anderen zijn nu geen probleem meer! Ik merk dat ik een bepaalde rust heb kunnen vinden in ouder worden en over het algemeen nu merk ik dat het op de één of andere manier toch altijd wel goed komt. Eindelijk een hobbel overwonnen waar ik lang tegenop hikte.

De trainingen met Edwin, zijn voor mij van veel waarde geweest. In een periode waarin ik de weg kwijt was heeft Edwin door middel van de trainingen mij mezelf de juiste richting laten vinden. Naast dat ik nu beter weet wat ik wil in het leven sta ik daar ook een stuk zelfverzekerder in. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Dit komt deels door de tools die Edwin mij heeft aangereikt in de trainingen. Deze tools hebben er bij mij voor gezorgd dat ik beter dingen kan verwerken en er mee aan de slag kan gaan, zo kan ik nu nog steeds mezelf op emotioneel en mentaal gebied blijven ontwikkelen door de dingen die ik heb geleerd en gevoeld. Ik merk ook dat de ontwikkelingen die ik in mijn tijden met hem heb gemaakt heel erg helpen met mijn individualiteit behouden en achter mezelf staan.

Tot slot… mijn oude vriendin en ik, wij hebben elkaar weer gevonden en bewust de keus gemaakt het nog eens te proberen.

Sonja 72 jaar, Weerbaarheidstrainingen

Beste Edwin,

Met dit schrijven wil ik je bedanken voor jouw inzet bij mijn therapie. In slechts vier sessies ben jij er in geslaagd om een mensvernietigend verleden, lopend van 1950 tot en met 2022 te veranderen in een gezonde levenssfeer. Toen ik jou belde, was ik echt ten einde raad. Je zat vol, maar toen ik mijn levensverhaal naar jou stuurde, maakte je tijd voor mij vrij.

Als een rode draad liep het niet mogen bestaan of niet gelukkig zijn door mijn hele leven. Ik was een ‘moetje’, een niet gepland kind dat niet welkom was in de wereld. Mijn moeder heeft nog geprobeerd een miskraam te forceren door heel hard op haar buik te slaan en zich van de trap te gooien. Dat was niet succesvol, maar ik heb het geweten….. Ik werd met zware astma geboren en ben daardoor veel uit huis geplaatst. Davo was voor ons niet betaalbaar, maar ik werd door mijn huisarts in verschillende astmacentra en pleeggezinnen ondergebracht, waar de lucht zuiverder was, maar ook geen mishandelingen meer plaatsvonden. Toen ik ‘uitbehandeld’ was, wilde mijn moeder mij niet meer thuis hebben. Daar hebben mijn ouders enorme ruzie over gehad, die ik hoorde doordat de deur van de arts, waar hun gesprek plaatsvond, open stond. Ik moest toch naar huis en er werd door de Kinderbescherming gewaakt: tegen stof, huisvuil, ruzie, mishandeling en verwaarlozing. 1x per kwartaal kwam er iemand kijken of mijn kamer stofvrij was. Daarbij waren mijn blauwe plekken en andere ‘beschadigingen’ niet te zien.

Mijn ouders waren niet gelukkig met elkaar, mijn moeder ging steeds vreemd en vertrok dan met een nieuwe lover. Mijn vader zocht dan zijn heil in de kroeg of met andere vrouwen. Iedere keer haalde hij toch mijn moeder weer terug als hij uitgevogeld had waar zij zich verscholen had. Er was altijd ruzie en ik moest het vaak ontgelden omdat ik een probleem voor hen vormde. En mijn vader sloeg graag of dwong mij tot dingen die ik niet wilde. Hij trok zich niets aan van allergieën waar ik onder leed. Ik was allergisch voor alles met veren en haren, voor schimmels en vochtige ruimtes. Toch hield hij duiven, honden, katten en papegaaien. Er stond bij ons best vaak een zuurstofwagen voor de deur, omdat ik geen adem meer kreeg.

Op mijn 16e vond ik mijn weinige bezittingen langs de stoeprand staan toen ik thuis kwam van school. Ik was thuis niet meer welkom. Voor mij was dat best, omdat mijn moeder mij met een broodmes heeft geprobeerd neer te steken en mijn vader vlak daarvoor seksuele handelingen bij mij verrichtte.

Ik ging op kamers wonen, vond een baan en werd verliefd. Op mijn 20-ste trouwde ik en op mijn 30-ste werd mijn enige zoon geboren. Rond mijn 40-ste bleek mijn echtgenoot al lange tijd een relatie met de buurvrouw te hebben, waardoor ik buiten zinnen raakte. Ik trof ze beiden naakt aan in mijn eigen bed. Er ontstond een vechtpartij, hij sloeg mij en ik sloeg een tafeltje op zijn hoofd stuk, greep een spuitfles ruitenontdooier die op de trap stond en probeerde die in zijn ogen te spuiten. Toen rende hij de trap op ren ik vluchtte huilend naar buiten. En of het zo zijn moest reed de buurman de staat in toen ik wegvluchtte. Ik hield hem tegen door voor zijn auto te gaan staan en vertelde wat er aan de hand was. Hij werd min of meer gek en vloog mijn huis in. Zij riep maar steeds dat er niets gebeurd was, maar de hele buurt was op de hoogte.
Ik ben die nacht ondergebracht in een psychisch centrum, waar ik de volgende ochtend weer werd ontslagen. In overleg met mijn huisarts ben ik naar de PAAZ in Delft verwezen, waar ik tot mezelf kon komen. Mijn zoontje van zeven werd ondergebracht bij familie. Hij was heel boos op mij, omdat hij niet bij mij kon wonen, maar het was op dat moment niet verantwoord om hem 24 uur per dag bij mij te hebben.

Dat heeft, samen met de nare dingen die mijn zoon bij zijn vader meemaakte, er toe geleid dat hij heel boos op mij werd omdat hij zich in de steek gelaten voelde. Zijn vader en de buurvrouw gingen samen verder met haar drie kinderen, maar zij liet mijn zoon nooit alleen met zijn vader zijn. Zij en haar kinderen moesten daar altijd bij zijn. Dat gaf veel ruzie, maar ook boosheid bij mijn zoon. Hij wilde zijn vader ook wel eens voor zichzelf en dat mocht gewoon nooit. Toen hij 18 was is zijn vader overleden aan darmkanker. Hij mocht wel naar de begrafenis komen, maar niet bij de familie zitten en mocht ook mij of familieleden van mij niet meenemen om hem te steunen.

Mijn zoon heeft na het overlijden van zijn vader al zijn woede op mij gericht. Hij kon niet anders. Dit heeft ertoe geleid dat wij steeds verder uit elkaar raakten. Ik heb zoveel boosheid en zoveel verwijten over mij heen gekregen, dat ik mij heel klein voelde worden. Alles van vroeger kwam terug, de ruzies, de afwijzingen, het onveilig zijn, het was allemaal weer levensgroot aanwezig.

Ik heb EMDR gedaan, ben bij psychologen en psychiaters geweest. Niets hielp echt. Sterker te worden ben ik een training NLP gaan volgen. Ook dat hielp niet echt. Ik werd niet gezien, niet gehoord, hoorde er niet bij. Eigenlijk ben ik mijn hele leven onzichtbaar geweest of heb ik geprobeerd dat te zijn.

Uit wanhoop kwam ik bij jou terecht. Jij had geen reguliere plek meer vrij, maar vond een oplossing om mij als cliënt aan te nemen in het weekend. Het werd een 1-op-1 traject. Al bij de eerste sessie boekte je met een eenvoudige methode meer resultaat dan ik ooit gescoord had. Als ik er nog aan denk hoe wij aan een touwtje liepen: ik begreep er niets van, maar het werkte.

Met diezelfde eenvoudige methodes bereikte jij in vier sessies dat ik voor het allereerst van mijn leven naar mezelf kon kijken zonder een harnas aan te moeten doen. Het laatste onderdeel, het lied ‘Ik houd van mij (van Harry Jekkers)’ heelde veel, zo niet alles in mij. Ik kan het nog steeds niet zingen zonder te huilen, maar er komt steeds meer los en dat geeft vrijheid.

Mijn zoon en ik kunnen nu in een ontspannener sfeer met elkaar praten, kunnen elkaar omhelzen en dingen delen zonder steeds op onze tenen te moeten lopen.

Dus Edwin, voor mij ben jij een heel bijzondere coach geweest en ik kan jou bij iedereen die met zichzelf in de knoop zit aan raden zich door jou te laten behandelen.

Sonja

Voel je kracht en ontdek je kwaliteiten!