Leiderschapstraining i.c.m. weerbaarheidstraining

Mijn hulpvraag was om weerbaarder te worden in bepaalde zakelijke- en privé situaties. Zakelijk heb ik het bij de KLM goed op orde, met een functie met grote verantwoordelijkheid over en voor veel collega’s en passagiers. Toch wilde ik meer grip krijgen op die bepaalde situaties (zakelijk en privé) en mij weerbaarder op kunnen stellen.

Na één training voel ik mij een stuk vrijer, zowel zakelijk als privé en sta veel steviger in mijn schoenen. Ik merk het aan alles, op het werk, privé en zelfs mijn houding en het gevoel tijdens auto rijden.

Wat een resultaat na één training. Ik en coach Edwin van Rijswijk hebben na afloop van de 2e training besloten dat mijn doel behaald is.

‘Een leiderschapstraining bij Edwin betekent het vergaren en verkrijgen van nieuwe en verrassende inzichten vanuit het perspectief van de medewerker aan wie leiding wordt gegeven. Het is een 360-graden review binnen een beperkte scope en tijdspad zonder dat daar collega’s aan te pas komen.

Edwin werkt met een interactieve benadering en gebruikt onder andere vernieuwend digitaal lesmateriaal. Wat Edwin echter uniek maakt is zijn inbreng van sportvormen om leiderschapskwaliteiten te ervaren en te verbeteren. Edwin is een echte inspirator die verfrissend en buitengewoon waardevol voor mij is geweest.’

Leidinggevende bij Vereniging van Effectenbezitters VEB

 

Weerbaarheidstraining werknemer

Ik heb via mijn werkgever de training mogen volgen omdat ik in confrontaties het gevoel had dat ik communicatief niet sterk genoeg was en hierdoor toch emotioneel reageerde. Ik heb vooral geleerd dat ik ook mijn grenzen kan aangeven en hoe! Voorheen was ik eigenlijk altijd mijzelf in allerlei vreemde bochten aan het wringen om iedereen maar te behagen. Dit zorgde er bij mijzelf voor dat ik het gevoel kreeg dat ik steeds tekortschoot en mij ook niet veilig voelde.

Je zult voor jezelf moeten zorgen, dan kun je ook voor anderen klaar staan!

Wanneer iemand mij ergens op aanspreekt, dan niet gelijk in de verdediging hoef. Ik hoef niet meteen te reageren, maar ik mag hier later op terugkomen. Dat ik duidelijk moet zijn en wanneer de afspraken niet worden nagekomen ik dit in een gesprek met de betrokken persoon ga bespreken.

Ik ben niet veel meer bezig met wat anderen van mij vinden, hier kan ik toch geen invloed op uitoefenen.

Vooral ben ik blij met de rust die ik heb gekregen. Deze rust geeft mij extra ruimte en tijd om mij met positieve dingen en gedachten bezig te houden.

Ik ben Edwin dankbaar voor de handvatten en blijf daar dan ook zeker gebruik van maken!

Met vriendelijke groet,

Cindy

Weerbaarheid op de werkvloer

Edwin heeft een leerzame weerbaarheidstraining neergezet waardoor bij de deelnemers, groep van 70 personen, veel is los gemaakt. Door middel van inspirerende filmpjes nam hij ons mee en weet hij je daarmee al te raken. Edwin betrekt het publiek bij zijn verhaal, wat heel prettig is, zodat je lekker actief blijft. Hij heeft humor en dat maakt het soms gevoelige thema toch wat lichter voor mensen. Wat voor mij de meeste toegevoegde waarde had, waren de fysieke oefeningen. Je voelt letterlijk in je lijf wat het met je doet. Ik voelde me echt stralen als ik vertel over mijn droom en hoe dat er uit ziet over 5 jaar. Omdat je in groepjes fysieke opdrachten kreeg, maak je daardoor niet alleen verbinding met jezelf, maar ook met de ander.  Daar gebeurden mooie dingen! Ook hoorde en voelde je wat het bij mensen los maakt als je weerbaarheid bespreekbaar maakt.

Ga zo door Edwin, je bent een grote inspiratie! Ik ben blij en dankbaar dat ik jou heb ontmoet.

Ik ben bij Edwin terecht gekomen omdat ik mij weer sterker wil voelen. Ik ging vaak conflicten uit de weg, liet mij vaak in een hoek wegzetten door anderen en had moeite met grenzen stellen. Vooral door verbaal sterke en dominante mensen liet ik mij compleet overdonderen. Ik weet heel goed waar dit vandaan komt en wat dit met mij doel, maar er echt verandering in aanbrengen lukt niet goed.

De eerste sessie bij Edwin heb ik door te doen mijn eigen kracht en woede kunnen voelen en vooral mogen uiten! Ik kon de woede oproepen, eruit laten en deze toch ook onder controle hebben. Wat een waanzinnig gevoel was dat! Na de eerste sessie in een soort roes naar huis gereden en later op de dag was ik echt doodmoe. De eerste dagen na de sessie mij super sterk gevoeld, daarna ook een aantal dagen precies het tegenovergestelde en toen langzaam een soort balans.

De tweede sessie ging over grenzen stellen en terug slaan. Mij niet meer in een hoek laten drijven en hierdoor de verdediging in hoeven gaan. Ik heb ook letterlijk ervaren hoe sterk ik kan zijn, zowel lichamelijk en geestelijk. Na de tweede sessie ben ik een enorme krachtige rust gaan voelen en mensen reageren ook anders op mij. Ze vinden mij veel meer ontspannen.

Ik ben bezig, met kleine en grote stappen, mijn eigen kracht te ervaren en mijn grenzen te stellen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik heb mij sinds lange tijd niet zo krachtig gevoeld en ben daardoor ook rust gaan voelen. RUST door KRACHT!

Ik ben er nog niet helemaal, maar het begin is er en dat is een sterk begin!

Dank je wel Edwin

Na ruim dertien jaar te hebben gewerkt voor dezelfde werkgever, ben ik vorig jaar van baan gewisseld. Ik kwam terecht in een team van mensen die al tientallen jaren met elkaar werkten. Ik merkte al snel dat ik ondersneeuwde en moeilijk mijn draai kon vinden. Ik moest weerbaarder worden. Na wat zoeken kwam ik terecht bij Trots en Weerbaar van Edwin van Rijswijk.

Samen met Edwin heb ik er aan gewerkt om mentaal steviger te worden. Door middel van fysieke oefeningen in combinatie met concrete gesprekjes is het heel goed gelukt om beter voor mezelf op te kunnen komen en mijn mening te geven. De manier van werken van Edwin sloot goed bij mijn behoefte aan. Daarnaast is Edwin een fijne kerel, die ik 100% vertrouw.

Dank je Edwin voor je hulp bij mijn speurtocht!

Medewerker van de gemeente Den Helder

Weerbaarheidstraining Volwassenen

Dingen waar ik zowel in het werk als privé tegenaanloop zijn het geen grenzen stellen, vertrouwen en mensen dichtbij laten.

Na het intakegesprek met Edwin en het invullen van een vragenlijst wist ik niet goed wat te verwachten. In ieder geval niet zitten en praten, maar doen en ervaren. Aangekomen op de locatie, een mooie gymzaal, zag ik wat dingen klaarliggen/klaarstaan. Nog eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten, maar ik stond open voor wat ging komen.

De eerste oefening kwam aan op lichamelijke kracht. Het breekpunt dat ik niet verder kon, hierop gaf Edwin aan “dus lichamelijk teveel belasting geef je wel aan, maar geestelijke niet”?! Daar had hij me, als ik pijn voel, stop ik……maar voel ik het niet….ga ik dus door. Deze neem ik eigenlijk dagelijks mee, zowel in het werk als privé.

Daarna kwam het geblinddoekt lopen door de gymzaal op zijn stem en aanwijzingen. Hier ben ik van geschrokken, ik vertrouw dus niets en niemand. Schoorvoetend en proberen te spieken heb ik deze oefening gedaan. Ook hier ben ik dagelijks mee bezig. Probeer me ervan bewust te zijn dat ik kan vertrouwen op de mensen om mij heen. Is lastig, maar ik merk dat ik steeds meer en makkelijker loslaat.

Zowel in het werk en privé merk ik dat ik een hele grote emotionele cirkel om mij heen heb. Door een specifieke oefening tijdens de weerbaarheidstraining ben ik me daar nu extra van bewust, dat is in ieder geval al iets. Om voor mijzelf hierin toch meer te ontwikkelen heb ik besloten om een contactsport te gaan doen. Het zal iets van Kravmaga worden. Om zo te proberen, in overleg met de trainer, mijn grenzen te verleggen en meer open te staan.

Tussen de oefeningen door waren er gesprekken over hoe het een en ander werd ervaren en hoe het mij raakte. Al met al ben ik heel erg blij en dankbaar dat ik dit met Edwin heb mogen doen. De oefeningen waren allemaal zeer goed uitgekozen en hebben op mij nog steeds eigenlijk dagelijks effect. Bewustwording en er mee werken, soms niet makkelijk, maar weet ook dat dit niet over een nacht ijs kan.

Een dankbare en weerbaardere Henny

Topsporter NGF

Mijn zoon is een 12 jarige topsporter met serieuze golfambitie. Hij vond het moeilijk om tijdens wedstrijden mindere slagen te vergeten en te focussen op de volgende slag of zichzelf te herinneren aan betere slagen die hij eerder in een wedstrijd had gemaakt.

Edwin heeft mijn zoon op een rustige, gestructureerde en succesvolle wijze geholpen om zijn focus te verleggen, beter geconcentreerd te blijven tijdens het spel en zich niet meer te laten intimideren door medespelers of gebeurtenissen in de baan.

De door Edwin gebruikte aanpak was duidelijk, makkelijk toepasbaar, op maat gesneden voor een 12 jarige en hoogst effectief!

Golfprofessional en Coach Topgolfers

Ik ben een golfprofessional en coach verschillende (jeugd)Topgolfers. Daarbij ondersteun ik ze op het technische en tactische gebied van het spel. Maar mensen die golfen weten ook dat daarnaast een groot beroep wordt gedaan op de mentale weerbaarheid van een speler en zeker van een jeugdspeler die zichzelf ook daarnaast aan het ontwikkelen/ontdekken is!
Zo heeft Edwin ook een speler begeleid uit mijn stal die in een ronde golf regelmatig een slechte reeks holes of 1 slechte dag in een toernooi over meerdere dagen had. Vaak was het een negatieve gedachte waardoor onnodige fouten ontstonden! Simpel gezegd, hij nam deze emoties mee naar de volgende slag waardoor er fout op fout stapelde! Hij heeft hem geleerd hoe hij met deze negatieve gedachten om kan gaan zodat dit minimale invloed heeft op de processen en routine van zijn spel.
Bedankt voor de aanvulling om deze speler completer te maken en hem weer een stapje dichter bij zijn doel te krijgen!

Diana 52 jaar Burn-out

Ik ben een vrouw van 52 jaar en normaal een levensgenieter. Nu helaas al maanden uitgeschakeld, opgebrand en alles behalve vrolijk en positief. Door een tip ben ik terecht gekomen bij Edwin van Rijswijk die, mensen via Trots en Weerbaar training, inzichten geeft en zelfvertrouwen vergroot. Nou het was een GOUDEN TIP!

Door zijn manier van coaching en je ook actief oefeningen te laten doen laat hij je op een prettige manier zien en voelen dat je negatieve gevoelens en gedachten om kan buigen naar positieve gevoelens en gedachten. Door mij weerbaar te maken heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggekregen en sta ik weer met beide benen positief en stevig op de grond. Ik ben weer trots op mijzelf en ben Edwin dankbaar voor de training. Deze training zou voor ieder mens goed zijn “voorkomen” is beter dan “genezen”.

Sociale vaardigheidstraining volwassenen

Mijn doel om aan de weerbaarheidstraining te beginnen was omdat ik wilde stoppen om te leven hoe andere mensen willen dat ik leef. Ik ook de durf en zelfvertrouwen zou vinden om gewoon met mensen een gezellig praatje te houden en dat ik niet in ga vullen wat andere mensen over mij denken, zoals “ze zullen mij wel stom vinden.” Ik voelde dat ik de behoefte had aan gezellig contact met mensen en moest hiervoor deze stap zetten.

Nu ik twee trainingen ervaren heb, heeft dit geresulteerd dat ik sinds de laatste training een aantal keer afgesproken heb met collega’s. Ik was eenmaal een collega gaan helpen met het schoonmaken van haar nieuwe woning en daarna gaven zei en haar vriendin zelf aan dat ze het wel leuk vonden om een keer wat samen te gaan doen. Ook heb ik van de week een andere collega bericht of ze wat wilde gaan doen met de kinderen. Iets wat ik altijd zo’n ding van maakte en altijd heel moeilijk en eng vond gaat nu gewoon zoveel makkelijker! Wel vind ik het nog heel spannend hoor en ben ik na zo’n afspraak nog steeds bang dat ze het niet leuk vinden en ben ik daar teveel mee bezig wat andere daar van vinden. Maar ben met dit als eerste stap al heel blij. Ook probeer ik op werk af en toe een rondje te lopen en even met andere mensen te kletsen.

Ook kreeg ik van mijn baas een voor mijn gevoel een wat minder aardig en onterecht berichtje en daar heb ik op een nette manier gewoon op gereageerd. Dat ik het jammer vond dat zij het zo zag maar dat het helemaal niet zo is zoals zij het ziet. Ik ben blij dat ik heb durven zeggen, dit is ook iets wat ik normaal niet had gedurfd.

Zoals je kunt lezen gaat alles zowel zakelijk als privé een heel stuk beter. Dit is waar ik mijn hele leven al behoefte aan had en naar op zoek was. Bedankt voor deze inzichten.

A (29 jaar)

Weerbaarheidstraining Docent

Ik was een beetje vast gelopen in t onderwijs. Ik ging op zoek op internet naar een coach speciaal voor mensen in het onderwijs. Ik wilde mij sterker voelen in oudergesprekken en beter om kunnen gaan met kinderen die meer zorg vragen.

Zo kwam ik bij Edwin terecht. De afstand was nog wel een lastig punt. Het zou voor mij een reis van 2 uur betekenen en ook nog eens 2 uur terug. Ik besloot toch voor 1 keer te gaan om te kijken wat het me zou brengen. Het zijn 10 trainingen geworden.

Ik heb een goede persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt!

Margreet


Vanaf schooljaar 2020 / 2021 heeft Trots & Weerbaar overleg en afstemming met expertisecentrum gedrag de Loodsboot.
Trots & Weerbaar en De Loodsboot vinden elkaar in hun overeenkomstige doelstelling en dit is om, vanuit ieders eigen expertise, leerlingen, docenten en ouders bij te staan in hun hulpvraag en hen te begeleiden in de persoonlijke ontwikkeling.

SBO de Vuurtoren te Zoetermeer
Directie: Monique Klaver

Woensdag 1 februari 2017 hebben we een studiedag gehad die ging over teambuilding. De studieochtend is gegeven door Edwin van Rijswijk. Als team hebben we die ochtend veel actieve dingen gedaan in verschillende groepen en hadden oog voor elkaar. Door de veelzijdigheid en afwisseling in het programma was de ochtend geen moment saai. Alle leerkrachten hebben actief deelgenomen aan de studieochtend. De reacties achteraf waren erg positief. Leerkrachten vonden het fijn om op verschillende manieren met elkaar bezig te zijn. We hebben gelachen, veel geleerd en zijn actief geweest. Bedankt voor het geven van de studieochtend!Teamleider Marco Sturing Christelijk College De Populier te Den Haag

Vorig jaar bleek dat er leerlingen uit een van onze klassen uit havo-afdeling moeite hadden om voor zichzelf op te komen waardoor er soms een gevoel van onveiligheid was. We hebben toen samen met Edwin van Trots en Weerbaar en de mentor een maatwerktraject uitgezet om dit met de leerlingen bespreekbaar te maken.

We zijn na een aantal sessies heel tevreden over het resultaat. En we hebben er zelf ook weer wat van geleerd doordat we het traject van dichtbij hebben meegemaakt. Bedankt!!

ROC-Mondriaan1
Ivo Doesburg Docent Bank en Verzekeringen bij ROC Mondriaan

Vandaag heeft Edwin van Rijswijk van Trots en Weerbaar een zeer goede weerbaarheidstraining aan mijn 1e klas van de opleiding Adviseur Bancaire Diensten ROC Mondriaan gegeven. Een mooie voorbereiding op het bedrijfsleven, op sluwe collega’s, lastige managers, boze klanten en daarbij rekening houdend met het gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen in jezelf. Top training!!!

Schoolmaatschappelijk werkster

Edwin heb ik als SOVA trainer ingezet voor een aantal kinderen. Zowel de individuele training als de groepstraining is goed van de grond gekomen. Vlotte communicatie en snel inzetbaar. Resultaat zichtbaar in gedrag en (werk)houding van de kinderen.

ROC Horizon College
Eelco Comis Docent en mentor Sport en Bewegen, Horizon College Purmerend

Voor de MBO opleiding Sport en Bewegen N2 van het Horizon College in Purmerend hebben wij Edwin gevraagd een Rots en Water training te geven.

In goed overleg met Edwin, waarin hij ons vroeg naar onze eisen en wensen, heeft hij een programma van 4 dagen gemaakt, wat precies is toegesneden op onze studenten. Zij worden tenslotte toekomstige sportleiders en moeten dus goed om kunnen gaan met hun eigen emoties en die van hun sporters.

Het programma was een prima mix van theorie en praktijk onderdelen. In het lokaal gedeelte uitleg met behulp van filmpjes en foto’s om de theorie kracht bij te zetten. In de sporthal werd er lekker veel bewogen met kracht,  coördinatie en mentale onderdelen. Edwin hield de spanningsboog van de studenten goed in de gaten en was ook niet bang om het programma om te gooien of aan te  passen als dat nodig was.

Edwin was ook instaat de studenten op de juiste manier aan te spreken, soms streng waar nodig maar vaak ook met humor waar door de sfeer altijd plezierig bleef.

Al met al was het een geslaagde week waar de studenten veel aan hebben gehad wat bleek uit de positieve reacties tijdens maar ook na de training.

bijdehand
Kindercentrum de Kunstenmakers te Rotterdam

Locatiemanager: Lisa Slob

Kindercentrum de Kunstenmakers heeft het afgelopen half jaar op verschillende manieren gebruik gemaakt van de expertise van Trots & Weerbaar coach Edwin van Rijswijk.

Tijdens een ouderavond hebben de ouders een kijkje gekregen in de training hoe je een kind trots en weerbaarder kunt maken. Inmiddels hebben wij al 4 groepen kinderen getraind. Ook alle pedagogische medewerkers hebben een introductie training gevolgd.

Edwin brengt zijn kennis en kunde op een enthousiaste manier over op pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen. Een verrijking voor iedereen!

sbodetandem
SBO de Tandem te Spijkenisse
Alanda Wijnstra

Enige tijd geleden ontstond het idee om een weerbaarheidscursus voor onze leerlingen te organiseren. Edwin van Rijswijk van Trots & Weerbaar heeft in eerste instantie het team enthousiast gemaakt door de collega’s een aantal oefeningen te laten ervaren Om ook aan de ouders het belang van een weerbaarheidscursus duidelijk te maken, hebben de ouders met een aantal korte flitsende en krachtige oefeningen tijdens de voorlichtingsavond zelf de kracht van het programma kunnen ervaren. Bovendien hebben zowel het docententeam als de ouders veel plezier gehad tijdens deze training.

Vader jongen Mike 11 jaar
Mike werd gepest vanaf groep 2 tot en met groep 8

Ik wil jullie (schoolmaatschappelijk werkster en Trots & Weerbaar) bedanken voor de tijd en moeite die jullie hebben genomen om met Mike aan de gang te gaan. De terugkoppelingen van de sessies waren erg prettig en heeft ons goed inzicht gegeven over de vorderingen die jullie samen hebben doorgevoerd. We zien duidelijk verschil en het heeft zeker zin gehad. Mike is een stuk vrolijker en zekerder geworden.

Nogmaals bedankt.

Jongen Mike 11 jaar

Voor de training mocht ik niet meekijken op de telefoon bij andere kinderen en andere kinderen mochten dit wel. Ook met spelen was het niet eerlijk naar mij. Ze zeiden dat ik hem was, terwijl ik hem helemaal niet was.

Nu is dit niet meer. Ik mag ook meekijken op de telefoon. Het gaat nu eerlijk en het voelt goed.

Het is nu anders omdat ik nu een andere houding heb en doordat ik duidelijk stop zeg en door geen discussie aan te gaan.

Moeder meisje Assia 9 jaar
Concentratie problemen en weinig zelfvertrouwen

Ik merk dat Assia. de laatste tijd goed in haar vel zit. Ze is meer vrolijk en opgewekt. Ik merk in veel dingen dat ze meer zelfvertrouwen heeft.

Ik hoor van haar juf van bijles dat ze heel geconcentreerd te werk gaat. Er is bij haar in de groep (groep van 4 a 5 kinderen) een meisje die heel druk is, maar Assia laat zich daar niet door afleiden. Assia heeft voor de laatste 3 toetsen ook vooruitgang geboekt, 2 x een 8 en 1 x een 6.

Haar broer was voor zijn toets Topo aan het leren en zij wilde hem overhoren. Ze was super trots op zichzelf, dat zij in korte tijd zo veel wist (ze deed het zelfs beter dan haar broer, hahaha). Ik zie zeker vooruitgang.

Snel afgeleid zijn is een eigenschap wat bij haar hoort. Ik wil haar ook niet anders, wat we met z’n allen proberen is dat ze daar zelf bewust van wordt en handvatten meegeven hoe ze het beste kan werken.

Super bedankt

Meisje Assia 9 jaar

Ik weet nu hoe ik me moet concentreren. Ik kan het! (zegt ze nu tegen zichzelf). Ik vond het leuk, leerzaam en grappig. Ik weet ook hoe ik me niet moet laten afleiden.

Moeder Freek 12 jaar

Freek was al meerdere jaren doelwit van pesten, is hoog gevoelig, had faalangst, was depressief en had weinig energie.

Wij zijn erg blij dat Edwin op ons pad is gekomen. Onze zoon vond het in het begin maar niks “de zoveelste die wel even zou vertellen hoe het moest”. Door de rustige houding van Edwin verdween de weerstand al snel en had hij het vertrouwen gewonnen.

Na de sessies merken wij echt verschil. Freek heeft meer vertrouwen, is positiever, staat als een huis en hij weet wat hij moet doen als er (onverhoopt weer) gepest wordt. Als kers op de taart heeft hij zijn Cito-toetsen tot nog toe fantastisch gemaakt. Super trots. Freek merkt dus echt dat het wat met hem doet en daardoor verandert zijn omgeving ook in positieve zin. Prachtige wisselwerking.

Edwin kiest tijdens de sessies creatieve invalshoeken, waardoor het leuk is voor Freek en het geleerde ook echt blijft hangen. Hij blijft in zijn communicatie altijd rustig en laat zich niet gek maken.

Zijn terugkoppeling is erg prettig en de verslagen zijn erg duidelijk. Zowel de juf als wij ouders konden tijdens het traject altijd contact opnemen als we vragen hadden. Ook na afloop van het traject kunnen we op hem terugvallen.

Quote van de juf: “wat een beetje geloof, vertrouwen en positiviteit kunnen doen”. En zo is het maar net!

Dean 7 jaar uit Amersfoort, weerbaarheidstraining bij pesten

We hebben Trots & Weerbaar benaderd vanwege een ingrijpend pestincident waarbij onze zoon van 7 jaar slachtoffer werd van 3 belagers uit zijn klas. De jongens hebben hem in een hoek gedreven en sloegen en schopten totdat een voorbijganger ingreep. Wat ons extra zorgen maakte is dat onze zoon er zelf niets over heeft gezegd. Wij wilden graag hulp bij het voorkomen van dit soort incidenten door hem meer weerbaar te maken en inzage in te geven in wat mogelijke aanleidingen van pesten kunnen zijn.

Tijdens de trainingen heeft onze zoon geleerd om met ouders en docent te praten nadat hij gepest is. Ook heeft hij geleerd hoe hij met bepaald gedrag en reacties de kans van pesten kan verkleinen en hem in een verder stadium gaan belagen. Doordat de trainingen veel oefeningen bevatten, wordt het heel tastbaar en makkelijk te onthouden voor hem.

Ook zijn wij blij met de adviezen die wij als ouder hebben meegekregen om met de school hier gezamenlijk in op te trekken.

Michael 13 jaar uit Bleiswijk, weerbaarheidstraining bij pesten

Dit jaar ben ik overgegaan van de lagere school naar de brugklas. De eerste weken van de brugklas dacht ik een aantal leuke nieuwe vrienden gevonden te hebben. Ze maakten leuke grappen en hadden veel lol maar op een zeker moment werden er steeds meer grappen gemaakt over andere kinderen. De geintjes werden steeds gemener. Ik vond dat niet prettig en wilde daar liever niet aan mee doen. Toen begonnen ze mij ook te pesten. Ik wist niet goed hoe ik daar mee om moest gaan en wist ook niet wat ik moest doen. Ik ging die tijd met tegenzin naar school. Thuis heb ik er veel met mijn ouders over gepraat, mijn ouders hebben een melding gemaakt op school en een afspraak geregeld bij Edwin. Inmiddels heb ik nieuwe vrienden gemaakt die wel aardig zijn en heeft Edwin mij geleerd om beter voor mezelf op te komen. Na een paar keer goed voor mezelf op te komen tegen de pesters en beter te letten op mijn lichaamstaal durven ze mij niet meer te pesten. Ze roddelen nog wel maar dat is omdat ze het niet meer in mijn gezicht durven te zeggen. Ik vond de sessies met Edwin leuk en ben blij dat op school alles weer rustig is.