Mantelzorg is de niet alledaagse zorg voor een familielid. Maar tegenwoordig kan dit ook de zorg zijn voor een buurvrouw of één van je vrienden. Mantelzorg heeft een aantal kenmerken. Je zorgt voor iemand omdat je je verantwoordelijk voelt voor deze persoon en je een bepaalde relatie met deze persoon hebt (houden van kan ook een rol spelen).

Voor je kind of voor je ouders zorgen is voor heel veel mensen niet meer dan normaal. Het grote gevaar is dat wij onszelf helemaal weg cijferen voor de persoon die zorg nodig heeft. In veel gevallen wordt alle aandacht en energie door deze éne persoon opgezogen. Los van het feit dat deze persoon hier niets aan kan doen is het zorgen voor iemand een zware taak!

Wat als ik aan mezelf denk?!

Naast het zorgen heb je ook het huishouden, vaak in combinatie met een stressvolle baan en heeft de rest van het gezin ook de nodige aandacht nodig. Als mantelzorger wordt er heel veel van je verwacht en veel van je gevraagd. Je doet het allemaal met liefde en het is zo vanzelfsprekend, toch moet een gezin zich aanpassen aan de situatie en dat is voor iedereen zwaar.

Al die verplichtingen zorgen er voor dat je geen tijd meer hebt om te doen wat jij leuk vindt. Jij hebt ook behoefte en het recht om voor jezelf te zorgen. Alleen zegt dat stemmetje dat je dit niet mag doen, omdat iemand afhankelijk is van jou. Toch mag je ook kiezen voor jezelf. Een vakantie, een uitje, even lekker in het zonnetje zitten, een kop koffie drinken, een boek lezen, met je partner of een vriend iets leuk doen. Het hoeft niet groot te zijn, maar geef ook jouw behoeftes aandacht en zorg!

Zorg voor jezelf, want jij voelt wat je nodig hebt. Geef gehoor aan je gevoelens en houd balans in geven en nemen. Doe je dit niet en negeer je je eigen gevoelens en behoeftes, dan kan het zo maar zijn dat iemand anders straks voor jou moet zorgen!

Vindt jij het moeilijk om als mantelzorger voor jezelf te kiezen? Trots & Weerbaar kan je hierbij helpen. Samen kunnen we jouw situatie belichten en kijken hoe we emotie en verstand kunnen vertalen in jouw weerbaarheid en het in balans brengen in zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf!

Naast de volwassen mantelzorger heb je ook veel kinderen, jonger dan 16 jaar, die voor een vader / moeder, broertje / zusje, opa / oma moeten zorgen. Ook deze jonge mantelzorgers vinden het vaak normaal en zijn niets anders gewent. Ook deze jonge mantelzorger voelt dat hij soms iets anders nodig heeft. Tijd voor zichzelf en tijd nodig om gewoon een kind te zijn.

Deze training voor de mantelzorger kan één op één gegeven worden, maar is uiteraard ook beschikbaar als gezins- of groepstraining.

Voor elke hulpvraag is maatwerk beschikbaar. Via het contactformulier kun je jouw hulpvraag invullen. Geef zo uitgebreid mogelijk aan wat het leerdoel is en voor wie de training bedoeld is. Met deze informatie kan exact bepaald worden welke gerichte aanpak nodig is.

Voel je kracht en ontdek je kwaliteiten!