Twee soorten burn-out training

  1. preventieve burn-out training:                    om een burn-out te voorkomen.
  2. burn-out re-integratie / herstel training:   herstel training tijdens een burn-out, de kracht en de balans weer vinden.

Voelen, herkennen en weten hoe te handelen

Burn-out of anders gezegd langzaam opbranden, gebeurt altijd een ander. Dat klopt, totdat je zelf die ander bent. Het proces naar een burn-out duurt lang, evenals het herstel. Net als een afgebrand land moeten de jonge plantjes weer van nul groeien en dat heeft tijd nodig. Zo ook de herstelperiode van een burn-out. Vandaag de dag is burn-out en overspannenheid de grootste oorzaak van ziekteverzuim. Eén van de belangrijkste kwaliteiten die je helpt tegen deze ziekte is dat je weet hoe je zelf in elkaar zit, wat voor jou de grens is en hoe je deze aan geeft. Dit doe je door het herkennen van je eigen lichamelijke signalen die ontstaan door jouw emotie. Jouw emotie ontstaat door werkdruk, problemen op het werk en vaak ook in combinatie met persoonlijke en privé problemen? Vervolgens is de vraag: “Wat doe je met deze lichamelijke signalen.  Kom je in actie of negeer je deze signalen?”

De werkgever balanceert altijd met de vraag of hij een werknemer gezond belast of dat hij over de grens van hem heen gaat. Dit is als werkgever soms erg moeilijk in te schatten, zeker wanneer de werknemer zelf niet goed luistert naar de eigen emoties en de eigen grens, in veel gevallen zelfs niet weet wat zijn grens is.

Tijdens deze Burn-out training leert de werknemer deze lichamelijke signalen te voelen, herkennen en aan te geven. Zo ontwikkelt de werknemer de juiste vaardigheden die van belang zijn om zowel zakelijk- als privé in balans te blijven en om in de eigen kracht te functioneren.

Bij reorganisaties en personele krimp komt het steeds vaker voor dat medewerkers die met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zijn geconfronteerd, dit niet melden. De angst is dat zij als ‘lastig’ worden beschouwd en bang zijn om als eersten ontslagen te worden. Dit geldt trouwens ook bij het ten onrechte niet ziek melden vanwege dezelfde angst. In de praktijk blijkt dat het niet uitmaakt of de leiding al dan niet duidelijk is over de spelregels die gelden bij reorganisaties of personele krimp. De angst blijft.

imagesZ6CHNOP1

Kosten Burn-out

Time is money en om deze reden wordt er veel van de werknemers verwacht. Werkgevers vragen volledige inzet van de werknemers en terecht! Maar… vandaag de dag staat onze maatschappij onder hoge werkdruk.  In 2014 blijkt uit onderzoek dat 400.000 werknemers last hebben van stress gerelateerde klachten zoals een burn-out. De totale kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen € 11 miljard (bron, TNO, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (TNO / CBS) en Werkgevers Enquête Arbeid 2014). De kosten van het verzuim bedraagt minimaal € 225,- per medewerker per dag.

De cijfers van 2018 geven aan dat 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro, 300 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Werkstress neemt al jarenlang toe en heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 van TNO en CBS blijkt dat 17,3 procent van alle werknemers in Nederland ernstige burn-outklachten heeft, vooral jonge mensen tussen 25 en 34 jaar.

Via het contactformulier kun je de hulpvraag voor jouw werknemer indienen. Als werknemer kun je de training ook zelf aanvragen. Geef in de aanvraag alsjeblieft aan of je een werkgever of een werknemer bent, evenals de specifieke hulpvraag. Het doel is om deze training op maat aan te bieden.

 Voel je kracht en ontdek je kwaliteiten!